søndag 2. november 2008

Helgen min...

RIK- Grunnkurs...
I helgen har jeg og Peter tatt med oss hundene på Campingtur i Sarpsborg, på noe som heter RIK-grunnkurs.
RIK er forkortelse for Regler i Internasjonale Konkurranser, og består av 3 deler.
Del a- Lydighet, Del b- Spor og Del c- Bitearbeid.
Del c var kun for de som ønsket dette, og også kun for hunder som ønsket dette.

For å kunne trene del c, må man ha lisens. Det var dette grunnkurset skulle gi oss, og kurset var mer ett kurs for hunde-eier, enn for hunden.


På fredag begynte vi med teorikveld. Vi var 12 deltagere, og alle hadde vi med 1 eller flere hunder.
Vi gikk igjennom endel regler, forklaringer og ikke minst hvordan man går frem for å lære hunden ting med POSITIV forsterkning. Det var også masse snakk om at mange ikke liker del c, altså bitearbeidet.
Dette skyldes stort sett uvitenhet. Jeg kan ærlig si at jeg selv også var veldig usikker på dette, og så for meg en hund som fort kunne bli veldig aggressiv. Der tok jeg virkelig feil!
Da teorikvelden var over bar det til Campinghytta. Jeg og Peter + hundene sov på en 5 kvm hytte, som var bittebitte liten. Til å være så liten rommet den utrolig mye, hele 1 køyeseng, en sovesofa, ett kjøkken med kjøleskap og ett spisebord. På toppen av ett skap sto det også en tv (hele 11" max), så jaggu skulle vi få en koselig helg.
Peter sa fort at sånn her kunne jeg godt leve, men jeg skal love dere at det trakk han raskt tilbake. Det værste av alt var at for å ha hund på rommet måtte man ta ett røykerom, og jeg skal si dere at alt vi eide og hadde STINKET røyk.
Lørdags morgen dro vi tilbake på treningstedet og begynte med lydighet.
Jeg må bare innrømme at jeg ELSKER å trene lydighet med Bagera. Han er en helt herlig hund, og han ELSKER å lære så lenge han skjønner det kommer noe godt ut av det, og det skal jeg love dere det gjorde. Vi brukte opp 3 go`biten poser + en 18pk pølser.

Innenfor lydighet ble jeg litt skuffet over Bagera først. Han virket utrolig, utolmodig, ville ikke ha kontakt og nektet å høre på NOE av det jeg sa. Han sto bare å bjeffet og bjeffet, og de færreste klarte å høre hva treneren sa. Jeg synes dette var noe flaut, men heldigvis kom dette seg fort, og Bagera viste meg at han ikke hadde glemt NOE av det vi har trent på tidligere!
Vi lærte denne dagen mer om Kontakt i stressede og store samlinger av både mennesker og hunder, og dette var noe Bagera tok veldig fort. Vi har øvd endel på dette tidligere, og han kan det grunnleggende, men det skal faktisk endel ekstra til for en hund å klare det i store samlinger av både hunder man aldri har møtt, og mennesker man aldri har møtt.
Etter vi hadde trent lydighet en stund, gikk vi over til spor. Dette hadde jeg gledet meg masse til, og så virkelig frem til å lære mer om. Og jeg ble ikke skuffet!
Vi lærte endel om å legge næringsruter og spor på teorikvelden, så her var det bare å sette igang.
Bagera bestod også dette med glans. Han var nøyaktig, fikk med seg alle sporene (og ikke minst godbitene), og var tolmodig og veldig ivrig. Dette kunne jeg SE han likte.
Peter og Nemi synes også dette var gøy, men Nemi er som dobermanner flest- litt mer ivrig, så hun hoppet over ett par godbiter, og løp fort i mål. Fullførte med glans, og helt sikkert på kortest tid av dem alle. Godjenta!
Etter vi hadde trent spor var det lunch, og etter lunchen ble det over på del c.
Dette var noe alle hadde gledet seg veldig til, for det er jo noe annerledes enn de vanlige treningsformene man kommer over.
Jeg følte meg litt annerledes oppi dette, for ikke synes jeg noe om bitearbeid i førsteomgang, og ikke hadde jeg med meg en hund som var kjent for å være noe særlig å bruke innenfor akkurat det.
Jeg kan tenke meg det er flere der ute i verden som tenker sånn som jeg tenkte, og derfor vil jeg bare fortelle dere alle at dette brygger som oftest på UVITENHET!
Jeg visste svært lite om dette, og ville neppe utsette mine hunder for å bli mer aggressive eller bite mer enn nødvendig, og synes det hele var noe tull. Men jeg tok skikkelig feil, og ja, jeg innrømmer det!
Jeg skal forklare dere alle det jeg lærte på dette kurset- Takket være gode svar og innlæringer av treneren.

Det som er viktig å tenke på er at man gjør IKKE en hund mer aggressiv av denne type trening. Det man gjør er at man bygger oppunder på ett innstinkt hundene allerede har, og man lærer hundene å leke!
Det er faktisk det det hele går på- LEK!
Å for å understreke...
Det er ikke mennesket hunden er ute etter, det er byttet, og byttet- det er puta mennesket har på armen. Dette er derfor ikke mye mer farlig enn å leke med vanlige hundeleker.
Men man må ha lisens for å trene det, og de som står med pute på armen- Figuranter- får kun gjøre dette dersom de har blitt kurset og utdannet figuranter.


Alle tenkte at Bagera ikke kom til å gjennomføre dette, fordi han er av en rase hvor jakt- og vakt innstinktet ligger godt skjult, men derimot gjeterinnstinktet er mye mer dominant.
På bildene kan man se at treneren begynner først med en lærbit på hundene. Dette er for å gi de en rolig start.
Bagera var vettskremt, og det var også Nemi i starten, men Nemi klarte sagte men sikkert å venne seg til denne nye formen for lek.
Bagera derimot nektet, han skjønte ikke vitsen med å leke med noe så ekkelt som en slimete skinnfille.... Godgutten til mamma.. Hehe..
Dermed hadde det blitt som alle tenkte- en Collie er ingen Schyttshund...

Men man kan altså ta så feil, for så fort pølsa kom opp (bitepølsen), så var alt gjort. Denne var jo Bagera litt kjent med, så her viste han ALLE sammen at de kunne ta fullstendig feil, og at kunne de dumme schaeferene og rottweilerene, så kunne virkelig han også. Og han gjorde det med så full innsats at han faktisk var en av de få som kom seg gjennom pølse og pute, og helt opp til bitearm!!!
Dette er faktisk noe som pleier å ta måneder med arbeid, og gjett om mor var stolt!!!


Nemi kom seg også etterhvert, og hun var kjempeflink. Hun hadde ett veldig godt og stabilt bitt, som bare trengte å jobbes litt med for å bli hardere.
Da alle hundene hadde fått prøvd seg på bitearbeidet var det tid for en liten oppvisning av en GOD hund innenfor dette. Han kunne både rundere, finne figuranten, markere dette, fange byttet, komme på FOT på eieren og gud så flink denne hunden var. Tenk om Nemi og Bagera kunne lært seg alt dette!
Veien er nok lang å gå, men det skal vi nok klare!!!
En annen dobermann var det også- Bildet viser Tanja med Fakir.
Vi var alle veldig slitne på lørdagskvelden, og jeg sovnet 21.15 med begge hundene over meg i senga. Tilslutt endte vi alle fire oppi sovesofaen, og sov tungt gjennom hele natten.
Søndag morgen var det på`ån igjen. Vi begynte med lydighet igjen.
Denne dagen øvde vi på FOT, På Plass, Kontakt og HIT- hvor hunden kommer inn og setter seg forran deg.
Noen fikk også prøvd seg litt på Apport, og dette er noe jeg gleder meg veldig til å begynne med når kommandoene sitter! :)
Alt i alt så var dette en utrolig fin helg, men helt utrolig masse lærdom. Vi fikk også RIK-lisens, som gir oss tillatelse til å starte i Del c, og jeg er utrolig fornøyd med at jeg har en Collie som kan dette, for jeg tror det er heller få av dem!
Nå er det natta igjen, og jeg er kjempesliten. Vi har hatt en perfekt helg, både hunder og eiere, og gjett om dette kurset har gitt mersmak. Neste skritt nå er Sandra og Bagera på Lydighet Grunnkurs, Peter på Figurant kurs, og så blir det vell Lydighetkurs på Nemi også!
Vi har hatt en KJEMPEHELG! Håper dere også har hatt det samme!
I morgen begynner en ny uke- Ny Uke- Nye Muligheter!
GOd natt alle sammen!


0 kommentarer: